Spoštovani poslovni partner,

Najprej bi vam rada zaželela vse najlepše v letošnjem letu. Čim več zdravja, veliko uspehov, čim manj ovir na vaši podjetniški poti. In včasih poskrbite tudi za to, da boste dali sebe na prvo mesto. Raziskave sicer pravijo, da je zelo malo tistih, ki jim uspe držati se svojih novoletnih zaobljub. Jaz pa vas vabim, da si za letošnje leto obljubite, da boste vsak dan nekaj storili zase. Vsak dan čisto majčkeno stvar. Naj bo to kavica s prijatelji, sprehod v naravi, pogovor s partnerjem, igra z otroki,… Vse to so sicer malenkosti, ki pa  bodo zelo izboljšale vaš občutek zadovoljstva.

RAČUNOVODSKI KOT(L)IČEK 

PLAČE (take in drugačne)

V letu 2020 se ponovno obetajo spremembe pri obračunu plač našim zaposlenim.  Znana je že višina minimalne plače za leto 2020, ki znaša 940,58 eur (bruto). Minimalna osnova za obračun prispevkov od plač pa je še nekoliko višja in sicer 975,30 eur. Delodajalci moramo obračunati svojim zaposlenim prispevke najmanj od te osnove. Ta osnova velja že sedaj za vsa izplačila od 1. januarja pa do 28. februarja. Za izplačila od 1. marca dalje pa bo znesek od katerega bomo obračunavali prispevke svojim zaposlenim še nekoliko višji.

Največja novost pa je, da so iz zneska minimalne plače po novem izvzeti vsi dodatki (dodatek na delovno dobo, dodatek na nočno delo, dodatek za delo v nedeljo, dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu, dodatek za izmensko delo, dodatek za popoldansko delo, plačilo za delovno in poslovno uspešnost, ……).

Ker naše stranke delujete v različnih panogah, vam na tem mestu težko podam enotna navodila, vsekakor pa bo potrebno, da boste podatke za obračun plač, nekateri morali spremljati in nam poročati drugače, kot ste bili navajeni do sedaj, če se želimo izogniti nepotrebnim obiskom inšpektorjev in seveda kaznim, ki običajno sledijo takim obiskom.

Torej od vas, ki nastopate v vlogi delodajalca, bomo od januarja naprej za pravilen obračun plač potrebovali malce več podatkov. Koliko več  je odvisno od kolektivne pogodbe, ki vas kot delodajalca zavezuje.

Zaenkrat poteka razprava o tem, od katere osnove se bodo obračunavali dodatki, tako da vam konkretnejših številk še ne morem napisati. Kakor je razumeti zakonske določbe, je osnova za obračun dodatkov osnovna plača delavca (ki je lahko po kolektivni pogodbi precej nižja od minimalne plače). Če bodo pristojni dali drugačna navodila, pa bo najbrž veljalo, da se dodatki obračunavajo od višine minimalne plače.

DA NE POZABIM: 

Petek, 10.01.2020Plačilo akontacije davka oz. dohodnine (mesečni in trimesečni  plačniki)
Petek, 17.01.2020Izplačilo plač zaposlenim (zadnji zakonsko dopustni dan) – prispevki + 5 dni
Ponedeljek, 20.01.2020Plačilo prispevkov za socialno varnost – samozaposleni
Petek, 31.01.2020Eventuelno plačilo DDV (mesečni in trimesečni davčni zavezanci )

ŠALA ZA KONEC

NOVA KOLEKTIVNA POGODBA ZA LETO 2020

–          Ne sprejemamo več bolniškega lista kot dokazila za bolniški stalež. Če lahko greste k zdravniku, lahko pridete tudi v službo.

–          Operacije so strogo prepovedane. Dokler ste zaposleni, potrebujete vse svoje organe. Ne smete dovoliti, da vam karkoli operativno odstranijo. Zaposlili so vas celega, zato bo vsak operativni poseg na vašem telesu obravnavan kot delovna kršitev.

–          Vsak zaposleni prejme odločbo za 104 praznike na leto, ki so dela prosti. To so vse sobote in nedelje.

–          Suhim ljudem pripada eno uro odmora za kosilo, ker morajo jesti več, da bodo videti zdravi; ljudem normalne postave pripada 30 min odmora, tako da lahko obdržijo postavo; debeli imajo 5 min odmora, toliko da spijejo kozarec dietne pijače.

–          Priporočljivo je, da se oblačite svoji plači primerno. Če bo evidentno, da nosite draga oblačila, bo delodajalec menil, da finančno dobro stojite in zato ne potrebujete plače.

–          Na stranišče lahko odhajate le po abecednem redu. Čas uporabe stranišča je omejen na 3 minute. Po poteku treh minut se bo oglasil alarm, zmanjkalo bo toaletnega papirja in vrata stranišča se bodo odprla.

Pogodba velja od trenutka, ko preberete njeno vsebino.