Spoštovani poslovni partner,

Glede na razmere v katerih smo se nehote znašli vsi, bi vam danes rada pomagala z nekaj podjetniškimi nasveti. Seveda vsi upamo in si želimo, da do naslednjega lockdowna ne bo prišlo, kot podjetniki pa smo dolžni biti pripravljeni na vse.  Pri svojem delu največkrat opazim, da podjetniki ne posvečamo dovolj pozornosti denarnemu toku. Pozitiven denarni tok je namreč za preživetje veliko bolj pomemben kot dobiček. Vabljeni k branju. 

RAČUNOVODSKI KOT(L)IČEK – POSKRBIMO ZA SVOJO LIKVIDNOST

Podjetniki bi morali ves čas spremljati denarni tok. V negotovih razmerah (v katerih smo se trenutno znašli) pa je načrtovanje in spremljanje denarnega toka pravzaprav nujno, če želimo še naprej poslovati normalno. Za krizne razmere je značilno, da denarni tok in likvidnost podjetij zelo niha. Prav lahko se zgodi, da nam naši dolgoletni kupci, od katerih smo denar prejemali redno in na valuto, ne poravnavajo več terjatev pravočasno. In tako se sproži »domino efekt«.

Ko spremljamo denarni tok, takoj opazimo nenadno poslabšanje razmer. In takrat lahko takoj (oziroma hitro) ukrepamo.

Z denarnim tokom pravzaprav spremljamo svoje prilive in odlive na transakcijskem računu. Takoj, ko izdamo račun našemu kupcu, nastane prihodek in dobiček. Vendar to ne pomeni, da že imamo denar. Z dobičkom pač ne moremo plačati dobaviteljev, davkov, zaposlenih ali pa sebe. Zato je edina rešitev, da sami poskrbimo za to, da je naš denarni tok vedno pozitiven. Pomeni, da imamo na voljo vedno več denarja, kot pa ga potrošimo.

Kadar dobro upravljamo z denarnim tokom, vedno lahko pravočasno plačamo svoje obveznosti. Če se prikaže poslovna priložnost, lahko takoj odreagiramo, če imamo denar na razpolago. V slabo voljo pa nas ne bo spravila niti kakšna nepričakovana situacija, če se nam bo pokvaril kakšen stroj ali računalnik.

Spremljati moramo svoje terjatve, zaloge in osnovna sredstva. Vse to so stvari, kjer se skriva naš denar.

Če nam je upadla prodaja, pa nam ne bo preostalo drugega, kot da se začnemo ukvarjati s pospeševanjem prodaje.

Če bi radi več informacij o upravljanju denarnega toka, na naši spletni strani (www.klavora-suport.si)najdete brezplačno e-knjigo z naslovom »Ko denar ni več problem ali kaj lahko kot podjetniki storimo, da bomo imeli vedno dovolj denarja«.

Na svojih delavnicah, ki sem jih organizirala v letu 2018 je bila ena izmed tem tudi zlata rezerva. Vsak podjetnik bi moral poskrbeti za to, da bi imel zlate rezerve vsaj toliko, da bi lahko pokril vse svoje stroške, tudi če ne bi mogel delati. Minimalna zlata rezerva znaša seštevek stroškov treh mesecev, optimalna zlata rezerva seštevek 6 mesecev, idealna rezerva pa znaša toliko, da bi lahko plačevali stroške celo leto, čeprav ne bi ustvarili niti evra prihodka.

Če smo bili mogoče pred dvema letoma še dokaj skeptični v zvezi z omenjeno zlato rezervo, nam je korona kriza dokazala, da je to zelo pameten nasvet tistih prekaljenih podjetnikov, ki se s podjetništvom ukvarjajo že precej dlje časa, kot to počnemo mi. 

DA NE POZABIM: 

Petek, 10.07.2020Plačilo akontacije davka oz. dohodnine (mesečni in trimesečni plačniki)
Petek, 17.07.2020Izplačilo plač zaposlenim (zadnji zakonsko dopustni dan) – prispevki + 5 dni
Ponedeljek, 20.07.2020Plačilo prispevkov za socialno varnost – samozaposleni
Petek, 31.07.2020Eventuelno plačilo DDV (mesečni in trimesečni davčni  zavezanci )

ŠALA ZA KONEC (šala je bila izbrana za najbolj smešno na svetu)

Sherlock Holmes in Dr. Watson gresta na taborjenje in svoj šotor postavita pod zvezdno nebo. Ponoči Holmes zbudi svojega sopotnika in pravi:

»Watson, poglej v zvezde in mi povej, kaj sklepaš!«

Watson pravi: »Vidim na milijone zvezd in tudi če jih ima nekaj od njih planete, je možno, da so nekateri planeti kot Zemlja, in če so nekateri planeti kot Zemlja, potem obstaja tudi življenje.«

Holmes odgovori: »Watson, ti bedak! Nekdo nama je ukradel šotor.«