Subvencije za zaposlovanje

Spoštovani poslovni partner,

Ko zunaj zadiši po pomladi, imamo v našem podjetju »sezono«. Pospešeno zaključujemo s preteklim letom in se veselimo prvih pomladanskih dni, ko bomo lahko znova začeli od začetka. 😊 Tako kot v naravi ponovno vzcvetijo zvončki, narcise, trobentice….pri nas začnemo ustvarjati nove zgodbe skupaj z vami.  In vsak vaš uspeh je tisto, česar se močno veselimo.

Kaj pa je tisto, zaradi česar se vi veselite pomladi?

RAČUNOVODSKI KOT(L)ČEK

Subvencije za zaposlovanje

V kolikor razmišljate o širitvi svoje delovne ekipe, vam bodo mogoče prav prišle naslednje informacije.

Zavod RS za zaposlovanje je objavil javno povabilo »hitrejši vstop mladih na trg dela«. Gre za subvencionirano zaposlitev brezposelnih, ki so mlajši od 26 let. Mesečna subvencija od 300,00 do 490,00 eur se izplačuje 18 mesecev, delovno razmerje pa je potrebno skleniti za nedoločen čas.

Drugo javno povabilo prav tako prihaja s strani Zavoda RS za zaposlovanje, gre pa za subvencionirano zaposlitev dolgotrajno brezposelnih. Kot dolgotrajno brezposelni štejejo tisti, ki so dve leti ali več neprekinjeno prijavljeni v evidenci iskalcev zaposlitve. Mesečna subvencija znaša 700,00 eur in se izplačuje 12 mesecev. Delovno razmerje je potrebno skleniti za določen čas najmanj 12 mesecev ali za nedoločen čas.

Nova višina urne postavke za upokojence

Od 1. marca urna postavka (bruto) za opravljeno uro občasnega in začasnega dela upokojencev ne sme biti nižja od 6,92 eur. V koledarskem letu višina dohodka ne sme preseči 10.346,52 eur.

Pojasnilo Ministrstva za finance v zvezi z izpolnjevanjem pogoja »polnega delovnega časa« in »neprekinjeno najmanj 9 mesecev« pri normircih

Za ugodnejšo obdavčitev prihodkov normircev morata biti izpolnjena zgoraj omenjena pogoja. Torej podjetniki, ki bodo pričeli z dejavnostjo po 1.4. bodo za namene obdavčitve z dohodnino obravnavani kot popoldanci. Enako velja za tiste, ki koristijo starševski dopust in niso polno zavarovani iz naslova dejavnosti.

DA NE POZABIM:

Ponedeljek, 20.03.2023Izplačilo plač zaposlenim (zadnji zakonsko dopustni dan) – prispevki + 5 dni
Ponedeljek, 20.03.2023Plačilo akontacije davka oz. dohodnine (mesečni plačniki) Plačilo prispevkov za socialno varnost – samozaposleni, »popoldanci«, sobodajalci
Petek, 31.03.2023Eventuelno plačilo DDV (mesečni davčni  zavezanci )

ŠALA ZA KONEC

Janez in Tone sta šla na nogometno tekmo. S
sabo sta vzela dva litra domačega šnopsa.
Dogovorila sta se, da vedno, ko pade gol,
nazdravita.
Tekma se je končala z rezultatom 0:0.
Pa reče Janez: »Kaj če bi midva drugič raje
šla na košarko?«

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja