Bilanca življenja

Eh, ne morem iz svoje kože. Nedelja je, jaz pa razmišljam o bilancah….In doživela sem AHA-trenutek. Tako, kot morata biti aktiva in pasiva v bilanci nekega podjetja popolnoma enaki, točno tako je tudi v našem življenju. Najbolje se počutimo takrat, ko imamo vsa področja v življenju v ravnovesju.

Na eni strani imamo sredstva, na drugi strani pa kapital in obveznosti.

Podjetje, ki ima na eni strani več vloženega kapitala ima na drugi strani tudi več sredstev. In če to primerjamo z našim življenjem…..npr. več energije, časa in denarja (kapital) kot vložimo npr. v svoje izobraževanje, več znanja (sredstev) imamo na drugi strani.  Vedno bo na pasivni strani bilance življenja nekaj vloženega, zato da bo na aktivni strani ostal rezultat.

Ja tudi z obveznostmi lahko najdem skupno točko. Svojemu možu npr. obljubim, da mu bom kupila nove hlače, če ne bo užaljen, ker sem si kupila novo torbico.

Tako imam med sredstvi novo torbico in pomirjenega moža, vendar imam na drugi strani bilance obveznost, ker sem dala obljubo. In tako je ostala moja življenjska bilanca v ravnovesju.

Kako pa veste ali je vaša bilanca v ravnovesju? Enostavno! Ko se dobro počutite, ste zadovoljni, umirjeni, srečni,….takrat sta aktiva in pasiva enaki. Če se ne počutite OK, potem bo potrebno vašo bilanco uravnotežit. Če imate občutek, da vlagate nenormalno ogromno časa v neko aktivnost (kapital), pričakovanih rezultatov (sredstva) pa ni, je to že en pokazatelj. Verjetno ste takrat v stresu. Ali ko se končno odločite in pomijete vsa okna v stanovanju, potem pa se od ne vem kje prikrade nevihta in ves vaš trud je v nekaj minutah izginil. Takrat se najbrž počutite žalostno ali nemočno.

Tako kot v poslu, nas tudi v življenju doletijo stvari, na katere nimamo vpliva (kot je bila nevihta v prejšnjem odstavku) in na katere nismo najbolje pripravljeni. Imamo pa možnost izbire, kako odreagiramo na te dogodke. In prav ta naša možnost izbire bo odločila ali bomo iz te igre, ki se ji reče življenje, prišli kot zmagovalci ali kot poraženci.

Torej poskrbite, da bo vaša bilanca življenja izgledala takole: SREDSTVA = KAPITAL + OBVEZNOSTI.